RESPONSABILITAT, IGUALTAT I SOLIDARITAT: EL PLA DE XOC ECONÒMIC QUE NO DEIXARÀ CAP ESCOLAR SENSE FER ESPORT

Publicat a Notícies

- Els Consells Esportius de Catalunya han presentat un Pla de Xoc al Consell Català de L’Esport perquè cap infant o jove en edat escolar quedi exclòs de la pràctica esportiva per problemes econòmics derivats de la Covid-19.

- El Pla permetrà beques, ajudes o copagament de les activitats extraescolar.
- El document impulsa una xarxa de treball basada en la solidaritat que agrupa Consells, Ajuntaments i famílies, coordinada per la UCEC i sota el control del Consell Català de l’Esport.

La Unió de Consells Esportius de Catalunya (UCEC) ha presentat al Consell Català de l’Esport el “Pla de Xoc de l’Esport Escolar per fer front a la crisi generada per la Covid-19”. El document impulsa un programa d’activitats extraescolars adaptades a cada territori i a un preu socialment just. El Pla, que pretén entra en funcionament aquest octubre, està organitzat per la UCEC i desenvolupat pels 45 Consells Esportius per facilitar l’accés a la pràctica esportiva dels infants i joves dels centres educatius més vulnerables de Catalunya.

SEGURETAT PER SOBRE DE LA COMPETICIÓ: ELS CONSELLS ESPORTIUS DE CATALUNYA GARANTEIXEN L’ESPORT EXTRAESCOLAR DE 300.000 INFANTS

Publicat a Notícies

- Els 43 Consells Esportius que hi ha al país han aprovat un protocol de Represa de les Activitats Esportives i Competicions per la nova temporada que prioritza la pràctica de l’activitat física per sobre de la competició.
- Els Consells Esportius garanteix l’activitat física i esportiva de tots els infants i joves en edat escolar posant en valor la inclusió social, la pràctica saludable de l’esport, la cohesió i la igualtat de drets.

La Unió de Consells Esportius de Catalunya (UCEC), ha aprovat el protocol de Represa de les Activitats Esportives i Competicions elaborat al llarg de l’estiu i que entrarà en vigor aquesta temporada. El protocol determina les mesures de control i seguretat que tots els Consells Esportius hauran de dur a terme a partir d’ara per prevenir qualsevol possible cas positiu de Covid-19. D’aquesta manera, els prop de 300.000 infants i joves que cada any fan esport amb els Consells tindran la garantia de fer-ho de manera segura.
El president de la UCEC, Jaume Domingo, ha destacat la importància d’aquest protocol que vetlla per la seguretat, la confiança i la solidaritat de tots els qui participen en les activitats esportives: “volem garantir que tots els infants i joves puguin accedir a l’esport extraescolar i vetllarem perquè ni la seguretat ni els diners siguin un impediment”. En aquest sentit ha afegit que “aquest protocol permetrà que els nens i nenes puguin començar i acabar el curs escolar practicant esport amb seguretat i confiança”.

UN PROTOCOL DE CONFIANÇA
El Protocol de Represa de les Activitats Esportives i Competicions està dividit en tres parts. La primera, estableix que s’haurà de garantir la distància de seguretat durant les entrades i sortides dels esdeveniments entre tots els jugadors i jugadores, l’ús de mascaretes abans i després de la pràctica esportiva però no durant i l’aplicació de les normes de sanitat i higiene de tots els espais on s’hi practiqui una activitat física.
La segona part del protocol regula la documentació que cal presentar per poder inscriure els diferents jugadors i jugadores a les activitats organitzades pels Consells Esportius. En aquest sentit, el document especifica que els presidents dels equips o entitats hauran de signar una declaració de responsabilitat en la qual consti que els seus jugadors i jugadores són un grup estable i que cap membre ha manifestat cap simptomatologia de la Covid-19, que no són positius i que no han estat en contacte amb cap persona afectada pel virus.
La tercera, defineix els criteris que serviran per garantir la traçabilitat dels esportistes en les diferents activitats i competicions.
Segons Jaume Domingo, “les estades i campus esportius d’estiu que hem organitzat els consells han estat un èxit i hem aplicat a la temporada esportiva els mateixos criteris de seguretat de l’estiu”.

GESTIÓ DAVANT CASOS POSITIUS
La detecció dels casos i el seu aïllament són fonamentals per mantenir la seguretat de totes les activitats esportives. Per aquest motiu, el protocol contempla com s’ha d’actuar davant d’un possible cas de positiu en Covid-19 i també les mesures de prevenció mentre no es te el resultat mèdic.

GARANTIR EL DRET A L’ESPORT I LA SOLIDARITAT
La crisi econòmica produïda per la pandèmia també preocupa molt els Consells Esportius. Pel seu president, Jaume Domingo “cal assegurar la pràctica esportiva segura, però també cal garantir que la crisi econòmica de moltes famílies no impedeixi que els seus fills i filles facin esport”.

Els Consells Esportius volen garantir que la inclusió social, la cohesió i la igualtat d’oportunitats i d’accés a l’esport de tots els infants i joves escolars siguin una prioritat. En aquest sentit, el Consell Directiu de la UCEC ha preparat un Pla de Xoc de l’esport escolar basat en la solidaritat per garantir el dret a l’esport de tots aquells infants i joves que per causes econòmiques no puguin fer

El taller de disseny i pintura mural del programa europeu BRIDGES troba en l’expressió artística la via per promoure la cohesió intercultural

Publicat a Notícies

• La proposta s’emmarca en l’eix cultural del programa inclusiu d’abast europeu BRIDGES que té lloc a Tortosa. 

• L’activitat ha finalitzat amb una pintada conjunta d’un mural amb aspectes identificatius de la vida cultural tortosina a l’antiga fàbrica Samo i que està previst que es converteixi en un nou espai d’entitats de la ciutat.
• L’Ajuntament de la capital del Baix Ebre i la Unió de Consells Esportius de Catalunya (UCEC) són la representació catalana d’aquesta iniciativa que promou la cohesió social.

Fomentar les comunitats inclusives a Europa i afavorir els grups locals a través de la solidaritat són dues de les bases sobre les quals se sustenta el programa europeu BRIDGES. I la cultura, el voluntariat i l’esport són els eixos temàtics amb què s’ha desplegat a Tortosa. En l’àmbit cultural, una de les activitats que ha proposat ha estat un taller de disseny i pintura mural. La iniciativa, que es va posar en marxa a principis de juliol, ha buscat afavorir la convivència i la cohesió intercultural dels seus joves participants a través de l’expressió artística a gran escala.
Una trentena de participants amb edats compreses entre els 6 i els 16 anys han treballat alguns dels aspectes que promou el programa —vincles, relacions, interculturalitat, solidaritat— a través del disseny i de la pintura d’un mural. El taller, que va començar a nivell teòric i que va permetre conèixer creacions i grafitis de diferents llocs del món, va seguir amb la part pràctica: que els participants dibuixessin la seva proposta per traslladar després a una gran paret, la de l’antiga fàbrica Samo, espai que està previst que es converteixi en un nou espai d’entitats de la ciutat.

Rabha Et Taouil: “Projectes com Bridges són necessaris perquè una comunitat avanci, perquè tots ens comuniquem i estiguem junts, i perquè cadascú doni una mica d’un mateix a l’altre”

Publicat a Notícies

Rabha Et Taouil té 22 anys i estudia tercer d’Administració i Direcció d’Empreses (ADE) a la Universitat Rovira i Virgili a Tortosa. Va treballar a Atzavara Arrels, entitat que forma part d’un procés comunitari de Tortosa i que busca donar resposta a les necessitats dels infants i joves de la ciutat a través d’un acompanyament educatiu i emocional, i a través de l’oferta de diferents activitats de lleure. Allà hi impartia classes de català per a persones grans i ara acaba les seves tasques com a voluntària del casal d’estiu que l’entitat ha organitzat en el marc del projecte Bridges. Aquesta iniciativa europea basa el seu repte integrador a través d’activitats vinculades a la cultura, l’esport i el voluntariat que aglutinen persones de diferents orígens i àmbits socials.

-Com vas conèixer el projecte Bridges i què et va motivar a participar-hi?
Vaig conèixer el projecte en diferents reunions del procés comunitari, a través de les xarxes socials de l’ajuntament de Tortosa i gràcies a la informació que va arribar al grup de Whatsapp d’Atzavara.

-Per què et vas animar a convertir-te en voluntària del casal d’estiu?
Sempre he sigut voluntària en el meu temps lliure. Per exemple, a Atzavara Arrels hi participo fent activitats amb els xiquets petits però ara tenia l’oportunitat de participar al casal i l’he aprofitada. Sempre havia volgut saber com s’hi treballa i quines activitats s’hi fan. El meu objectiu era conèixer gent nova i tenir més experiència, conèixer jocs nous i persones d’altres comunitats.

-Crear espais de trobada és un dels objectius del projecte Bridges, ja que et permeten compartir amb altres persones. Per què és important portar a la ciutat un projecte com aquest, que vol establir ponts entre comunitats?
A la reunió del procés comunitari en què van presentar el projecte van dir que l’objectiu de Bridges era el d’ajuntar persones de diferents comunitats i religions perquè estableixin vincles i comunicació entre ells i, així, trencar prejudicis i estereotips que molta gent té d’altres comunitats. És important perquè, d’aquesta manera, es crea una bona relació de comunicació entre el territori.