El taller d’estudi d’invertebrats fluvials del programa europeu bridges promou la convivència intercultural amb accions de protecció mediambiental

La proposta s’emmarca en l’eix de voluntariat del programa inclusiu d’abast europeu BRIDGES que es desenvolupa a Tortosa.

  • La neteja de la platja fluvial de la Xiquina ha servit per posar punt final al taller, interromput pel confinament a causa del covid-19.
  • L’Ajuntament de la capital del Baix Ebre i la Unió de Consells Esportius de Catalunya (UCEC) són la representació catalana d’aquesta iniciativa que promou la cohesió social.

El programa europeu BRIDGES treballa per promocionar les comunitats inclusives a Europa i per afavorir la integració de grups locals potenciant-ne la solidaritat. Des del passat mes de gener, quan van començar els tallers a través dels quals desplega la cohesió i la convivència intercultural, ho fa a través de tres eixos: l’esport, la cultura i el voluntariat. La pandèmia mundial sobrevinguda pel covid-19 i el conseqüent confinament de la població van interrompre les activitats del programa. Algunes s’han pogut reprendre tenint en compte les mesures de seguretat pertinents, com ha estat el cas del taller d’estudi d’invertebrats fluvials i accions de protecció mediambiental del riu Ebre que ha aplegat una desena de participants.
Emmarcat en l’eix del voluntariat, el taller ambiental ha servit, en les diferents sessions que s’han dut a terme, per estudiar la vegetació de ribera i per fer mostreig d’alevins i de macroinvertebrats que viuen al riu Ebre i que serveixen de bioindicadors de la qualitat d’aquestes aigües fluvials al seu pas per Tortosa. Al llarg d’aquests mesos, els participants al taller emmarcat en el programa BRIDGES han tingut un tram de 650 metres de riu en custòdia per analitzar-lo i cuidar-lo: des de la desembocadura del barranc del Cèlio fins a la platja fluvial de la Xiquina.

“La natura i la cura de la natura és una cosa que, per experiència prèvia, puc assegurar que ja agrada des de les aules. Els joves passen de molts temes però la necessitat de conservar la natura els interessa. Si no ve d’un teòric que els parla de l’Amazònia, que queda molt lluny, i la poden exercir des de la pràctica, el coneixement i en un entorn local des de la pròpia realitat on viuen, la temàtica els agrada i hi connecten. Si, a més, són de diferents cultures és una excusa més per trobar-se i parlar de temes nous que descobreixen i que poden compartir”, assenyala Viqui Carles, presidenta de l’entitat ecologista Graëllsia i dinamitzadora del taller d’estudi d’invertebrats fluvials del programa BRIDGES.

Una de les darreres sessions després de la represa de l’activitat ha estat la recollida de residus sòlids urbans a la platja fluvial de la Xiquina, que ha servit per conscienciar de la necessitat de mantenir net l’entorn natural més proper no només amb tasques de neteja, sinó també evitant la seva degradació en el dia a dia. “Penso que el covid-19 ens pot servir per canviar el xip. És un avís de la natura que som molt febles. La relació entre humans i natura ha de canviar. Les ciutats també ho han de fer. En aquest cas, els joves que han participat en les tasques de neteja s’emporten l’experiència i s’ho han passat bé”, afegeix Carles.