Fomentar les comunitats inclusives a Europa i afavorir els grups locals a través de la solidaritat són dues de les bases sobre les quals se sustenta el programa europeu BRIDGES. I la cultura, el voluntariat i l’esport són els eixos temàtics amb què es va desplegar a Tortosa des del passat mes de gener. La pandèmia mundial sobrevinguda pel covid-19 i el conseqüent confinament de la població van interrompre les activitats del programa que ara n’ha reprès el fil de les que permeten dur-les a terme amb les mesures de seguretat pertinents.
En l’àmbit cultural, una de les activitats que el programa BRIDGES ha proposat per afavorir la convivència intercultural de la ciutadania ha estat un taller de rap, que ha motivat força les persones participants. Després del confinament, a finals d’aquest mes de juny s’han tornat a trobar per cloure’l com requeria l’oportunitat de dur-lo a terme. Ho han fet amb l’enregistrament d’una cançó d’aquest estil musical creada pels mateixos participants del taller i amb la posterior gravació d’un videoclip pels carrers de Tortosa.
La temàtica antiracista és l’eix principal de la cançó, consensuada entre tots els participants des del primer dia d’inici del taller. A nivell personal, els participants al taller —nois tortosins d’origen immigrat en la seva totalitat— confirmen que l’experiència ha sigut un mètode d’expressió que els ha anat molt bé per traure sentiments i sensacions que, d’una altra manera, els hagués sigut més complicat fer-ho. “Les primeres sessions les vam dedicar a donar-nos suport mutu perquè tots els participants hem arribat a Tortosa per diferents circumstàncies i vam creure que era important poder-nos expressar abans de començar a escriure la lletra del rap, que la vam fer entre tots”, explica Aidan, un dels participants del taller de rap. Durant el confinament, un grup de WhatsApp els ha servit per posar-se al dia sobre la situació de cadascun d’ells i per avançar amb els assajos de la cançó.
“Yo soy persona, no un DNI”, diu un dels fragments de la cançó que en els moments previs al seu enregistrament encara no tenia títol. “És una cançó amb un missatge per a tothom, per demostrar que siguis negre o blanc tots som iguals i no es pot discriminar ningú”, afirma Aidan. Al seu torn, Imad, un altre dels participants al taller, incideix en el fet que escriure aquesta cançó els ha permès fer arribar el missatge antiracista a més gent perquè sigui conscient que totes les persones són iguals i es pot aprendre molt de tothom.
El dia previ a la gravació del videoclip, els ‘rapers’ del programa BRIDGES van gravar la cançó assistits per Joel, el responsable del taller, qui va organitzar un improvisat estudi musical al Centre Cívic de Ferreries perquè tots hi poguessin contribuir amb l’estrofa que s’havien assignat entre tots. Tant Aidan com Imad coincideixen que la participació al taller els ha servit per aprendre a escoltar els altres deixant els prejudicis a banda. “Si fem una cançó que tracta l’antiracisme hem de donar exemple. A més, aporta una visió molt diferent a la que existeix en realitat i ens permet ajudar la societat en aquest sentit”, rebla Aidan.