La proposta s’emmarca en l’eix esportiu del programa inclusiu d’abast europeu BRIDGES que té lloc a Tortosa.
Les classes, que van començar el 12 de febrer, es realitzen els dilluns i dimecres al Rocòdrom Municipal i es complementaran amb sortides a la natura.
L’Ajuntament de la capital del Baix Ebre i la Unió de Consells Esportius de Catalunya (UCEC) són la representació catalana d’aquesta iniciativa que promou la cohesió social.
Fomentar les comunitats inclusives a Europa i afavorir dels grups locals a través de la solidaritat són dues de les bases sobre les quals se sustenta el programa europeu BRIDGES. I la cultura, el voluntariat i l’esport són els eixos temàtics amb què s’ha desplegat a Tortosa. En l’àmbit de l’esport, una de les activitats que proposa per afavorir la convivència intercultural de la ciutadania és l’escalada. Iniciada el passat 12 de febrer, ha comptat amb una resposta molt positiva i motivadora per part les persones participants.
“L’escalada és un exercici físic molt complet. Segur que aquestes persones que venen a practicar-la descobriran músculs que mai havien fet servir. A més, et fa treballar la ment perquè, quan estàs escalant, no pots pensar en res més. Mentalment és un exercici molt positiu que ajuda a créixer. És una contínua superació perquè has de coordinar cos i ment per saber on vas”, explica Manolo Navarro, encarregat del taller, professor de l’escola d’escalada de la Unió Excursionista de Catalunya (UEC) a Tortosa i que, a més, treballa en una entitat social de la ciutat. El taller compta amb el suport d’Ismail, un segon monitor d’origen marroquí i que ja havia participat anteriorment en un altre projecte social, també d’escalada, anomenat Tamunt.
“Un programa com aquest és important a l’hora de fomentar relacions perquè al carrer potser no ens haguéssim parat a parlar i a conèixer-nos. Una proposta com aquesta ens fa adonar que tots som iguals i que aquí tots podem fer el mateix. A més, trenques molts estereotips i estigmes que hi ha avui en dia. Tothom hauria de participar en activitats com aquesta i crear noves sinergies”, explica de la seva experiència al rocòdrom, Sharay, de vint anys, que a la vegada destaca les relacions de confiança que s’estableixen entre les companyes i que van més enllà de la pràctica de l’escalada.
La curiositat del taller és que, fins ara, només s’hi han apuntat noies. Tenen entre 12 i 20 anys i són d’origen immigrat —majoritàriament de procedència marroquina—, i autòcton. Venen derivades d’altres entitats però també n’hi ha que s’hi han inscrit de forma particular. És el cas de la Nawal i de la Maryem, de 13 anys i que fa poc més d’un any i mig que van arribar al nostre país. Totes dues van saber de l’existència del taller d’escalada gràcies a l’associació Atzavara Arrels i no van dubtar en apuntar-se a la iniciativa. Practicar esport, conèixer gent, aprendre coses noves, agafar confiança en elles mateixes i fer nous amics són alguns dels motius que les van convèncer a descobrir l’escalada a través del programa BRIDGES.
El mes de març, les participants del taller d’escalada sortiran del rocòdrom i afegiran a les seves activitats diferents excursions per la natura. La primera sortida serà una ruta des de la ciutat fins al Coll de l’Alba que arribarà fins a la Creu de Coll Redó.