Esport escolar

Esport Blanc Escolar

Què és i a qui s’adreça?

El programa Esport Blanc Escolar és la primera iniciativa portada a terme per promocionar i popularitzar els esports d’hivern a Catalunya. El programa Esport Blanc Escolar té l’objectiu d’impulsar la iniciació i el coneixement dels esports d’hivern en la població infantil de 3r i 4t de primària de les comarques pirinenques. El programa beneficia totes les escoles públiques i concertades de l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça, Berguedà, Cerdanya, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Ripollès, Solsonès i Val d’Aran.

L’Esport Blanc Escolar es va implementar de forma experimental el curs 2013-2014 comptant inicialment amb la participació de 20 escoles. Pel curs 2019/2020 la xifra total prevista és de 2.688 alumnes, 285 més que l’any passat, d’un total de 60 centres educatius pirinencs.

Qui l’organitza?

La Secretaria General de l’Esport del Departament de la Presidència i el Departament d’Ensenyament, de la Generalitat de Catalunya, són els promotors del programa, en col·laboració amb la Federació Catalana d’Esports d’Hivern, els Consells Esportius i Consells Comarcals del Pirineu, el Conselh Generau d’Aran, les Diputacions, les estacions d’esquí alpí i les estacions d’esquí nòrdic.

Quins objectius té?

L’àmbit de la Promoció i Popularització del Pla Estratègic d’Esports d’Hivern de Catalunya 2012-2022 estableix els dos objectius principals del programa Esport Blanc Escolar:

  • Impulsar la iniciació i el coneixement dels esports d’hivern, en les seves diferents modalitats, en la població infantil, especialment a les comarques pirinenques.
  • Educar, mitjançant l’esport, a respectar, gaudir, conviure, estimar i conèixer les nostres muntanyes amb la complicitat dels mestres i dels tècnics d’esport.

Quins continguts treballa?

El programa combina educació i esport, i proposa una activitat de formació poliesportiva en esports d’hivern i medi natural, en el marc curricular de l’àrea d’Educació Física, i amb un tractament interdisciplinari. Els continguts són treballats, tant prèviament a les sessions pels mestres de les diferents escoles, com a les sessions de neu pels tècnics d’esports d’hivern.

Com s’estructura?

El programa consisteix en 8 sessions anuals de pràctica, durant el 2n trimestre del curs (de gener a març), distribuïdes en 3 sessions d’esquí alpí, 3 sessions d’esquí de fons, i 2 sessions de surf de neu (“snowboard”) que es van intercalant. Cada sessió es porta a terme durant un matí a la setmana, de manera que tots els alumnes puguin realitzar aquesta activitat durant dos cursos escolars (3r i 4t de primària). A més a més, hi ha una sessió addicional, que a 3r consisteix en una introducció teòrica en el mateix centre, prèvia a l’inici de les sessions pràctiques, i a 4t consistiria en una jornada final de caire ludicocompetitiu, en una estació d’esquí.

Com es pot continuar esquiant després del programa?

A part de les sortides que puguin organitzar les escoles, els consells esportius, o les famílies, a Catalunya hi ha més de 80 clubs d’esquí, que ofereixen l’opció d’iniciar i tecnificar els infants i joves en totes les modalitats dels esports d’hivern.

Pla estratègic dels esports d’hivern de Catalunya

PLA ESTRATÈGIC

Protocol COVID Esport Blanc

PROTOCOL COVID