- La proposta s’emmarca en l’eix cultural del programa inclusiu d’abast europeu BRIDGES que té lloc a Tortosa.
- L’activitat ha finalitzat amb una pintada conjunta d’un mural amb aspectes identificatius de la vida cultural tortosina a l’antiga fàbrica Samo i que està previst que es converteixi en un nou espai d’entitats de la ciutat.
- L’Ajuntament de la capital del Baix Ebre i la Unió de Consells Esportius de Catalunya (UCEC) són la representació catalana d’aquesta iniciativa que promou la cohesió social.
Fomentar les comunitats inclusives a Europa i afavorir els grups locals a través de la solidaritat són dues de les bases sobre les quals se sustenta el programa europeu BRIDGES. I la cultura, el voluntariat i l’esport són els eixos temàtics amb què s’ha desplegat a Tortosa. En l’àmbit cultural, una de les activitats que ha proposat ha estat un taller de disseny i pintura mural. La iniciativa, que es va posar en marxa a principis de juliol, ha buscat afavorir la convivència i la cohesió intercultural dels seus joves participants a través de l’expressió artística a gran escala.
Una trentena de participants amb edats compreses entre els 6 i els 16 anys han treballat alguns dels aspectes que promou el programa —vincles, relacions, interculturalitat, solidaritat— a través del disseny i de la pintura d’un mural. El taller, que va començar a nivell teòric i que va permetre conèixer creacions i grafitis de diferents llocs del món, va seguir amb la part pràctica: que els participants dibuixessin la seva proposta per traslladar després a una gran paret, la de l’antiga fàbrica Samo, espai que està previst que es converteixi en un nou espai d’entitats de la ciutat.
“Ens van dir que havíem de dibuixar coses relacionades amb la cultura de Tortosa, com els diables dels correfocs i els gegants. Quan ens ho van proposar, ens va fer molta il·lusió, i quan ens van dir que ho pintaríem en una paret que podria veure molta gent, encara més”, explica en Martí, que té 12 anys i ha participat al taller de pintura mural. Assegura que el projecte del taller serveix per ajudar la ciutat, “perquè hi ha racons abandonats que no s’utilitzen i que si s’aprofiten d’aquesta manera, són més bonics i poden millorar.” Al seu torn, el seu company Mohamed, també de 12 anys, assegura que a més de poder pintar una paret tan gran amb molts colors, el taller beneficia els participants ja que els permet conèixer persones diferents a les de la seva vida diària, de diferents comunitats, i que, a la vegada, això “permet tenir més companys i menys conflictes”.
Amb la seva monitora, la Paula, al capdavant, els participants al taller han pogut demostrar la seva habilitat amb els pinzells i els colors i s’han ajudat a l’hora de realitzar una tasca que consideren important i que valoren per la visibilitat que tindrà. “Aquest taller m’ha portat a pintar un lloc que ja no es fa servir i posar-hi un tipus de record al projecte Bridges que quedarà per sempre”, afegeix en Mohamed.