El programa europeu BRIDGES treballa per promocionar les comunitats inclusives a Europa i per afavorir la integració de grups locals potenciant-ne la solidaritat. En el marc de les activitats que el programa ha desplegat a Tortosa, el passat 10 de gener es va iniciar el taller de percussió, una proposta per fomentar l’enriquiment mutu dels ciutadans a través de la música i que es duu a terme cada divendres a l’Espai Sant Joan.
“El primer benefici que aporta el taller de percussió és la música. Veus que hi ha gent que ni sabia que tenia talent i que ho han descobert gràcies a aquest taller i qui sap si ara s’hi podran dedicar realment. El segon benefici que aporta és la capacitat d’unir un paio, un gitano, un paquistanès, un marroquí i persones d’altres procedències per a l’experimentació. Cadascú té la seva manera de ser, però en aquest taller tots anem en la mateixa direcció”, explica Blai Batiste, músic tortosí d’ètnia gitana i professor del taller de percussió del programa BRIDGES.
Aquesta proposta està emmarcada dins l’oferta d’activitats del Casal d’Activitats Artístiques i Culturals per a la Inclusió Social de la Ciutat.
Actualment, el taller té 5 places ocupades de les 9 que ofereix. Qui vulgui apuntar-s’hi encara hi és a temps i, com totes les activitats que ofereix BRIDGES, és gratuïta. El perfil dels assistents és el de nois i noies d’entre 11 i 25 anys. Alguns són participants d’altres projectes, però també n’hi ha que s’hi han inscrit de forma particular.
Després del primer mes des de la posada en marxa del taller, la resposta és positiva. L’interès suscitat és alt i els participants s’han pres seriosament la possibilitat d’aprendre a tocar instruments com el cajón de la mà de Blai Batiste, que els marca ritmes que aprenen amb facilitat, com poden ser un fandango o un reggaeton. “El canvi que aporta a la comunitat un projecte com aquest és important perquè quan utilitzem la música per interactuar, compartir, expressar-nos, fem que la música transmeti i, a sobre, fomentem la companyonia perquè uns participants ensenyen els altres”, expressa Batiste. La integració i la convivència són els dos aspectes que més ha constatat des que ha començat a impartir el taller ja que alguns participants li expliquen que s’han fet amics a partir de compartir aquestes estones tocant el cajón a l’Espai Sant Joan.
A banda de les classes de percussió que el taller ofereix cada divendres, aquest mes de febrer també s’han iniciat les masterclass, que s’impartiran un dissabte al mes de 10h a 12h. Aquestes sessions són obertes i hi poden participar persones que no necessàriament assisteixen regularment al taller setmanal. Es tracta de sessions d’improvisació més flexibles i a les quals també s’hi pot afegir qui vulgui. En tots dos casos –taller i masterclass– els instruments els cedeix el projecte i no és necessari que els participants els portin de casa.
Aquest calendari de sessions formatives en el camp de la percussió, també inclou tres actuacions musicals fixades per als dies 5, 6 i 19 de juny, coincidint amb la celebració de l’ArtXiBarri, la cloenda del programa BRIDGES i la cloenda del Casal d’Activitats Artístiques i Culturals per a la Inclusió Social de la Ciutat a l’Espai Sant Joan.