- L’activitat ha aplegat 140 infants i joves en les diferents sessions de navegació que han servit per conèixer millor l’entorn de ribera de la ciutat de Tortosa.
- L’Ajuntament de la capital del Baix Ebre i la Unió de Consells Esportius de Catalunya (UCEC) han estat la representació catalana d’aquesta iniciativa que ha treballat a favor de la cohesió social.
El programa BRIDGES, que ha tingut la ciutat de Tortosa com a representant catalana d’aquesta iniciativa d’abast europeu, arriba a la seva fi després de treballar durant més d’un any per la cohesió social, la solidaritat i el foment de les comunitats inclusives. A través de les activitats realitzades en el marc d’aquest projecte —que també s’ha dut a terme a Àustria, Croàcia, Grècia i Itàlia—, s’ha afavorit la integració dels membres més joves dels diferents grups locals i s’ha potenciat el diàleg i l’enriquiment mutu entre cultures. Una de les darreres activitats que s’han celebrat en el marc del programa BRIDGES ha estat la de navegació pel riu Ebre a bord de Lo Sirgador, una embarcació típica de la zona que transportava mercaderies i persones pel riu.
Al llarg de set sortides encapçalades per les diverses entitats socioeducatives de la ciutat —Creu Roja, Atzavara-Arrels, Esplai Blanquerna i el projecte Ujaripen—, els infants i joves que han navegat a bord de Lo Sirgador han pogut escoltar la història de l’Ebre, conèixer millor el bosc de ribera, descobrir les diferents espècies de fauna i flora que habiten al riu, i veure la ciutat des d’un altre punt de vista, diferent a l’habitual. “Com a experiència, et permet conèixer millor la ciutat i fer més cohesió de grup, així com veure la riquesa del riu Ebre i descobrir la seva història al seu pas per Tortosa. També ajuda a sentir-s’hi una mica més identificat com a ciutadà”, assenyala Anabel Sabaté, tècnica del projecte Èxit Escolar de Creu Roja Tortosa.
En total, 140 infants i joves de la ciutat de Tortosa han pogut gaudir d’aquesta ruta pel riu Ebre al llarg de les diferents sortides planificades. “Projectes com BRIDGES són molt importants, ja que busquen la cohesió i la coneixença mútua entre els participants. Per sort, la ciutat cada cop és més diversa i ens hem d’enriquir els uns als altres per apropar noves cultures, noves religions i nous coneixements, perquè així, també hi haurà una millor convivència”, indica Sabaté, qui també anhela que puguin sorgir més projectes d’aquesta índole per mantenir aquest enriquiment cultural que ha aportat BRIDGES.
En cada activitat i en totes les vessants en què s’han desenvolupat —esportiva, cultural i de voluntariat—, el projecte BRIDGES ha contribuït a facilitar la cohesió i la convivència intercultural, així com a desenvolupar el sentit solidari i de respecte entre tots els participants.