• La proposta s’emmarca en l’eix esportiu de la iniciativa d’abast europeu BRIDGES, que es duu a terme a Tortosa des de l’any passat.
• L’activitat ha aplegat més d’una desena de participants i ha consistit en un passeig en bicicleta entre Tortosa i Aldover per la Via Verda.
• L’Ajuntament de la capital del Baix Ebre i la Unió de Consells Esportius de Catalunya (UCEC) són la representació catalana d’aquesta iniciativa que promou la cohesió social.

Segueixen les activitats que el programa europeu BRIDGES desenvolupa a Tortosa de la mà del consistori de la capital del Baix Ebre i de la Unió de Consells Esportius de Catalunya (UCEC) i com a representació catalana de la iniciativa que també es duu a terme Àustria, Croàcia, Grècia i Itàlia. L’objectiu del projecte és afavorir la integració dels membres més joves dels diferents grups locals a través de l’organització d’activitats esportives, culturals i de voluntariat per treballar la cohesió social, el diàleg i l’enriquiment mutu entre cultures.
Emmarcat en l’eix esportiu del projecte, el passat dissabte 24 d’abril es va dur a terme un taller de cicloturisme que va permetre als participants fer nous amics i conèixer una part del territori ebrenc. La sortida en bicicleta va transcórrer pel tram de la Via Verda del Baix Ebre que uneix Tortosa i Aldover i hi van participar onze joves que viuen a Tortosa. Va ser el cas, per exemple, de Mohamed Amin, de 13 anys, i d’Abdelhay, de 19 anys, que van destacar la possibilitat de conèixer gent nova que els va suposar l’activitat per crear lligams de confiança que els poden servir per donar-se suport mutu en un futur. Tots dos van conèixer el projecte BRIDGES a través d’Atzavara, l’entitat tortosina que treballa la interculturalitat i la cohesió social a través de l’acció comunitària.
“El que més m’ha agradat de l’activitat de cicloturisme és que hem anat per la Via Verda fins arribar a Aldover, llocs que no coneixia. El que m’ha agradat menys és que a causa de la pandèmia no hem pogut allargar més el nostre recorregut i la sortida s’ha fet curta”, explicava Mohamed Amin, que espera poder repetir-la i ampliar-la quan les condicions ho permetin.

El trajecte, que es va desenvolupar sense problemes i amb l’energia d’un matí primaveral, va cloure la primera part del recorregut –el d’anada– al Parc Fluvial d’Aldover, on els joves participants a la ruta ciclista van poder descansar i esmorzar per agafar forces per a la tornada.
“Des del meu punt de vista, és significatiu poder conèixer gent per també aprendre coses noves entre nosaltres. Així, aprenem que tenim cultures diferents i les coneixem millor. En aquest grup hi ha gent que no sap parlar ni català ni castellà i nosaltres estem al seu costat per traduir-los i per ajudar-los. Estem molt a gust”, afirmava Abdelhay només baixar de la bicicleta.
El recorregut de tornada a Tortosa va evidenciar les ganes de tots els participants de repetir l’experiència i d’ampliar-la amb altres propostes. “A part de fer excursions, podríem fer jocs amb diferents grups de gent que s’haguessin de barrejar per dur-los a terme. D’aquesta manera, els membres haurien de parlar entre ells i els obligaria a ajudar-se i a comunicar-se, i faria possible que s’acabessin coneixent”, proposava Mohamed Amin.
En cada activitat i en totes les vessants en què s’han desenvolupat —esportiva, cultural i de voluntariat—, el projecte BRIDGES ha col·laborat a facilitar la cohesió i la convivència intercultural, així com a desenvolupar el sentit solidari i de respecte entre tots els participants.

NdP – Taller de cicloturisme – BRIDGES